Tomáš Juřica (*09.08.2004) - bydliště: Sedlnice (okres Nový Jičín) - studium: VŠB-TUO ekf, obor Mezinárodní ekonomické vztahy - občanská participace: činnost v kulturní a stavební komisi obce - silné stránky: naslouchání, porozumění, promýšlení věcí do detailu ("komplexní") - slabé stránky: to by bylo na dlouho :)

Bydlím v obci Sedlnice, vystudoval jsem obor Veřejnosrpávní činnost na Mendelově střední škole v NJ a aktivně se zapojuji do dění v obci. Snažím se věci řešit a nepřehlížet, což uplatňuji jak u problémů v životě tak v obci.

Velice mě zajímá politika a sleduji aktuální dění doma i ve světě.

Koníčky: cyklistika, turistika, badminton, seriály a filmy, přátelé

Praxe
- Magistrát města Ostravy
= Odbor financí a rozpočtu, oddělení daní a cel
- Krajský úřad MSK
= Odbor podpory korporátního řízení
- Obecní úřad Sedlnice
= obecní "všehochuť"

Co prosazuji ve volbách do zastupitelstva MSK 2024 (kandidát č. 37)

Školství v kraji

- jmenování a podpora aktivních, motivujících a lídrovských ředitelů snažící se o zatraktivnění výuky, učitelů, modernizaci a reformu na škole
- podpora sdílení akci a zkušeností za pomoci webu a časopiu pro učitele a ředitele SŠ v kraji (viz již existující stránky kraje)
- podpora školení a vzdělávání učitelů (včetně výjezdů do zahraničí a účast na zahraničních projektech aby se přiučili od kolegů)
- odměna pro aktivního přístupu učitelů a ředitelů na SŠ


- propojení vzdělávání na univerzitách a podniků (nápad inovace, vývoj a zkonstruování u nás v kraji)
- rekonstrukce vysokoškolskych kolejí
- podpora projektů a inovací na VŠ

Zdravotnictví v kraji
- investice do nemocnic v kraji
- podpora dalšího vzdělávání v kraji v oblasti medicíny
- dotace pro praktiky a specializované lékaře (včetně zubních ordinací) na vybavení či rekonstrukci
- centrální systém spokojenosti s lékaři (odměňování lékařů s nejvyšší spokojeností pacientů)
- systém sdílení osobních dat a zdravotních karet pacientů praktici s nemocnicemi (pro snadnější přístup k datům a efektivnější léčbě) včetně sdílení předepsaných a užívaných léků (zdravotní zprávy z ošetření v nemocnici by stačilo sdílet automaticky z nemocnice k praktikovi)
- právní poradenství pro pacienty zdarma (kvůli vymáhání odškodnění nebo spravedlnosti

V rámci světového žebříčku je naše zdravotnictví nanejvýš vynikající. V Anglii se k pediatrům nedostanete, k praktikovi je objednací lhůta tak půl roku, sanitky jsou věčně nedostatkové atd. V USA si musíte za sanitku zaplatit obrovskou částku, v některých zemích jít do nemocnice je za trest a spíš vás tam ohrozí na životě.

I přesto že máme vynikající zdravotnictví v porovnání se světem, tak je stále co zlepšovat. Na úrovní státu by se dalo dělat nejvíce věcí, nicméně i jako kraj můžeme na tom pracovat.

Díky propojení všech druhů lékařů a nemocnic můžeme usnadnit práci s pacientem a účinněji nastavit pacientovi léčbu. Zároveň by měl pacient klid od přenášení papírů od doktora k doktorovi a praktický lékař by měl hned v den události informace o stavu svého svěřence.

Díky zavedení oficiálního hodnocení lékařů můžeme zpřehlednit a zjednodušit výběr lékaře pacientům a zároveň špatné lékaře tak motivovat k lepšímu vystupování a zvýšení odbornosti.

Zvýšit odbornost lékařům by měla být jedna z hlavních priorit. Tzn. kraj by měl vytvořit fond na dotování školení, konferencí a pracovních cest lékařů do zahraničí i v rámci ČR, kde si lékaři zvýší svou odbornou kvalifikaci pro větší spokojenost pacientů a obsluhu více druhů problémů.

Je nutné samozřejmě zajistit i zvýšený počtu lékařů, ke kterému by měla přispět podpora vzdělávání v kraji v oblasti medicíny. Podporou otevírání nových lékařských oborů a motivací lékařských kapacit zde vyučovat a sdílet své zkušenosti.

Doprava
- rychlovlaky do Prahy
- kvalitní krajské silnice (výběr kvalitního asfaltu a materiálu namísto nejlevnějšího šuntu)

Už vás štve jak se jeden malý úsek silnice opravuje půl roku? Mě taky. Proto bych vyžadoval kvalitní provedení silnic a přinutil úřady podnikat průběžné kontroly staveb silnic včetně následného stíhání a kontroly firem v případě nedodržení míry kvality.

Haly v Mošnově
- “MSK nejenom montovna, ale i myslivna”
- stop halám a dalším megaprojektům na zemědělské půdě, jednání se zaměstnavateli o výši mzdy a o podmínkách práce

Haly se nekompromisně vymknuly kontrole a staví se všude na zemědělské půdě. Jedná se o významné investice, které zvýší výši financí proudící v našem kraji a svou kapacitou logistických center zvýší značně kraj svůj význam.

Zároveň jsou však zaměstnanci v nedůstojných podmínkách s nedůstojnými mzdy, které neodpovídají výši, jakou by občané našeho kraje měli mít. Práce v těchto halách ničí zdraví lidí a psychicky je deprimuje. Zaměstnavatelé s nimi nejednají fér a mnohdy je berou jako spotřební zboží. Podporuji větší intervenci kraje projevenou v potřebě vyjednávání s vedoucími představiteli těchto firem, aby se snažily optimalizovat mzdy na důstojnou úroveň a zavedli příjemné pracovní podmínky.

Projekt nabral rozměrů, že je již nyní nemožné jej zastavit, nicméně musíme vyjednat lepší pracovní podmínky a snažit se nyní s dalším rozvojem a spoluprací s těmito podniky snažit dosáhnout minimálního impactu na životní prostředí.

Synagoga NJ
Zemský archiv v budově bývalé synagogy v Novém Jičíně na Havlíčkově ulici dokázal prakticky využít prostory staré synagogy a zachovat jí pro budoucí generace.

Nyní však nadešel čas zvážit její renovaci a využití jako cenné a jedinečné kulturně historické památky v našem kraji. Jedná se o jedinou zachovalou synagogu v kraji, jiné historické památky připomínající přítomnost židů tvoří židovské hřbitovy.

Myslím si že v rámci úcty k jejich památce a kultuře by zde měl archiv ukončit svou činnost, přispět k opravě (stejně tak jako stát, kraj i město) a zrenovovat synagogu do původní nádherné podoby. Správu synagogy přenechat Židovskému městu v Praze, kdy tato organizace by mohla obnovit synagogu jako památku a zpřístupnit i s výkladem veřejnosti.

Transparentnost a participace
Otevřít záležitosti a dění v kraji lidem, pravidelně je informovat o činnosti kraje a o tématech na zastupitelstvu kraje.

Pravidelně každý půlrok uskutečnit fórum (debatu) s občany v mém okrese, informovat je o aktuálním dění na kraji a vyslechnout si jejich názory + čas pro prodiskutování podnětů od občanů (pokud nebudou v mé kompetenci pak je budu osobně vyřizovat jako prostředník s úřady).