Komunální a krajská politička, která se od roku 2012 věnuje tématu odchodu od uhlí. Občanská aktivistka, přírodomilka, spoluzakladatelka spolku S.O.S. Karviná a Platformy pro skutečně spravedlivou transformaci.

CESTA ZDOLA

Politická cesta Zuzany Klusové začala odspoda. Spolu s hrstkou odvážných občanů se před lety postavila gigantu OKD. Mocné korporaci, která si v regionu nefér způsobem přivlastnila tisícovky bytů a hektary pozemků, plánovala vyždímat další ložiska uhlí a nenávratně tím zničit další část Karviné.

Zuzana Klusová stála u zrodu spolku Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem (dnešní S.O.S. Karviná). „Na těžbě bohatla hrstka mocných, městu to prosperitu nepřinášelo. Vadil mi i způsob, jak se vedení města i OKD zachovalo k lidem, kterých se těžba bezprostředně týkala – jak k občanům, tak k horníkům. Už tehdy bylo jasné, že je třeba přijít s novou vizí a perspektivou, tak, aby mladí lidé neodcházeli.“ Spolek S.O.S. Karviná stál i za opravou historického nádraží v Karviné--Fryštátě, které jen o vlásek uniklo demolici. Členové organizace díky veřejné sbírce koupili nádraží od Správy železnic za 300 tisíc korun, zachránili ho, a proměňují ho na komunitní centrum pro lidi z okolí. „Nemusíš hned změnit svět, stačí, když začneš měnit své město,“ je přesvědčena Zuzana Klusová.

DĚTI V CHUDOBĚ

Kandidátce do Evropského parlamentu ještě nedávno, jakožto vedoucí nízkoprahového zařízení pro mládež, procházely pod rukama desítky dětí s pohnutými osudy. „Velká část většinové společnosti v Česku netuší, jak bídně se v některých částech země žije. Děti jsou doslova v zajetí tohoto prostředí, pokud se jim nepomůže, zaděláváme si na velké problémy,“ říká moravskoslezská rodačka a krajská zastupitelka. Karvinsko sužují nízké příjmy i nezaměstnanost, počet exekucí je mimořádně vysoký, doba průměrné školní docházky naopak extrémně nízká. Situace se nezlepšuje, mladí lidé ve velkém odcházejí.

OBROVSKÁ PŘÍLEŽITOST

„Je třeba podporovat podnikání a vytvářet zajímavá pracovní místa. Podpora z EU, která začne plynout do Česka, výrazně zlepší kvalitu života v uhelných regionech, je to obrovská příležitost. Do Moravskoslezského kraje díky ní přijde více než 100 miliard korun. Zasadím se, aby se peníze nerozdělovaly za zády občanů, aby nekončily v kapsách uhlobaronů a neplýtvaly se na megalomanské projekty s nejasným přínosem,“ konstatuje Zuzana Klusová. „Udělejme z Moravskoslezského kraje dobré místo pro život. Lidé tady žijící si to zaslouží. Věřím, že i jako holka z Karviné k tomu můžu přispět.“