BOJ O MODERNIZACI

Vše odstartovalo Setkání prezidenta republiky a paní Pavlové s aktivními lidmi z regionů 17. července. V jednu chvíli obklopil hlavu státu hlouček z Moravskoslezského kraje. Byl v něm někdejší primátor Ostravy Tomáš Macura, občanská aktivistka a sociální pracovnice Zuzana Klusová a Eva Lehotská, zastánkyně a lídryně komunity na Bedřišce. Právě ona zažehla prezidentův zájem o obytnou kolonii. “Když jsem měla popsat, co nás v Bedřišce trápí a za co bojujeme, tak mi selhal hlas. Možná i to prezidenta zaujalo. Je to moje srdeční záležitost, není o tom lehké mluvit, emoce převládly,” vysvětluje už s úsměvem Eva Lehotská.

O co jde? Starobylé ostravské hornické kolonii Bedřiška, postavené z finských domků, hrozí demolice, jejím nájemníkům vystěhování. Hlavním argumentem zejména vedení městské části Mariánské Hory a Hulváky jsou chybějící finance na opravu domů či kanalizace. “Roky usilujeme o modernizaci kolonie, pořád ale narážíme. Přitom prostředky na financování oprav jsou dostupné,” říká jasně Eva Lehotská. “Mám pocit, že se některým lidem z vedení naší radnice nelíbí skladba obyvatel ani to, že na Bedřišce dlouhodobě funguje v klidné spolužití romské a většinové populace”

PREZIDENT BUDE SLEDOVAT DALŠÍ POSTUP

Mírné emoční “škobrtnutí” Evy Lehotské před prezidentským párem vyplnili Zuzana Klusová a Tomáš Macura. Seznámili manžele Pavlovy s obtížnou situací starousedlíků. “Hodně mě překvapil civilní přístup pana prezidenta, nic takového jsem nečekala. On i jeho choť měli o celou věc opravdový zájem,” konstatuje Eva Lehotská.

Prezident zareagoval okamžitě. V reakci na rozhovor hned o dva dny později Bedřišku navštívil, aby pohovořil s jejími obyvateli a posoudil celou věc na místě. Návštěva kolonie proběhla v neoficiální soukromé části jeho programu, do Ostravy prezident přijel ve stejný den zejména na zahájení stavby nového koncertního sálu haly. “Podporuji svépomoc místních obyvatel a oceňuji atmosféru a komunitní práci, která je zde silně vidět. Proto budu nadále sledovat vývoj situace, postup městské části u nájemních smluv a pokračování projektu revitalizace kolonie Bedřiška,” uvedl prezident k návštěvě na síti X. Práci Evy Lehotské vysoce oceňuje i Zuzana Klusová, kandidátka Pirátů na hejtmanku Moravskoslezského kraje. “Sama v Bedřišce bydllela, vytáhla tam z dluhů několik obyvatel. Obyvatelé se kolem ní semkli, propojila je, vytvořila tam komunitu.”

Zastánci Bedřišky se s Petrem Pavlem bavili i o možnostech, které mohou vést k záchraně obytné kolonie. Prezident dle nich uvedl, že o celé situaci i o možnostech, jak je možné pomoci s rekonstrukcí domů a s infrastrukturou, bude mluvit s příslušnými ministry. Již před jeho návštěvou navštívil Bedřišku i ostravský rodák a náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský.

NEVZDÁME SE

Eva Lehotská si z dvojího setkání s prezidentem odnesla silné dojmy. “V Lánech panovala úžasná atmosféra, byla tam spousta zajímavých lidí, kteří řeší s podobné problémy jako my. Víme, že v tom nejsme sami,” říká. “Návštěvou Bedřišky nám pan prezident dodal velkou vzpruhu. Jdeme dál. Vzdávání se je to poslední, co by člověk měl udělat."

Více o Bedřišce si můžete přečíst zde