Karvinští podnikatelé mohou získat dvacet tisíc, zastupitelé schválili 2 miliony na pomoc v pandemii

Karviná, 25. ledna 2021 – Karvinští zastupitelé dnes vyčlenili z rezervy města dva miliony na pomoc místním podnikatelům, které postihla vládní protipandemická opatření. Město jim pomůže formou neúčelového daru ve výši dvacet tisíc korun. Žádosti v elektronické i papírové verzi mohou od 15. února podávat všichni podnikatelé, kteří mají v Karviné sídlo nebo provozovnu a obrat do 6 milionů korun. Že přišli kvůli vládním opatření o výdělek, doloží čestným prohlášením, žádosti bude následně schvalovat komise. S návrhem přišli karvinští zastupitelé za koalici Piráti a Starostové, v komisi proto budou také zastoupeni.

„O podpoře pro místní podnikatele jsme s vedením města jednali už na jaře, radní ale chtěli počkat na to, jakou podporu firmám poskytne stát a kraj. Následně zastupitelé vyčlenili z rezervy 20 milionů na náklady související s pandemií. Nebylo ale určeno, jak a komu budou tyto peníze poskytnuty. Jelikož při podzimní druhé vlně už bylo víc než jasné, že pro spoustu živnostníků budou další měsíce krizové, rozhodli jsme se dál nečekat a přijít za radními s vlastním návrhem,“

vysvětluje autor návrhu Petr Letocha.

Právě na něj se jako na karvinského podnikatele a zastupitele s prosbou o pomoc obrátilo hned několik karvinských firem.

„Inspirovali jsme se v Ostravě, která na pomoc podnikatelům v pandemii vydala několik milionů korun formou neúčelových darů kvůli jednoduché administraci a rychlosti pomoci. Na prosincovém zastupitelstvu jsme tedy chtěli přijít s podobným návrhem finanční podpory ve výši až 50 tisíc korun pro místní firmy do obratu 12 milionů ročně. Celkem jsme navrhovali rozdělit 4 miliony korun,“

komentuje zastupitelka Zuzana Klusová.

Vedení města záměr nakonec podpořilo a zastupitelé na návrh Rady města rozhodli podnikatele podpořit alespoň dvaceti tisíci.

„Vedení města přislíbilo, že pokud bude velký zájem, budeme jednat o další podpoře. Příjem žádostí v prvním kole skončí na konci února. Teď je důležité o podpoře podnikatele co nejlépe informovat, připravit jednoduchý formát žádosti a co nejrychleji je zpracovat. Věřím, že program bude mít úspěch a pomůže karvinským podnikatelům překonat toto těžké období. Státní podpora sice je, ale bohužel není dostatečná, mnozí na ni z různých důvodů nedosáhnou a už nemají z čeho dál fungovat,“

uzavírá Petr Letocha.