Karvinští podnikatelé mohou získat dvacet tisíc, zastupitelé schválili 2 miliony na pomoc v pandemii

Karvinští podnikatelé mohou získat dvacet tisíc, zastupitelé schválili 2 miliony na pomoc v pandemii

Karviná, 25. ledna 2021 – Karvinští zastupitelé dnes vyčlenili z rezervy města dva miliony na pomoc místním podnikatelům, které postihla vládní protipandemická opatření. Město jim pomůže formou neúčelového daru ve výši dvacet tisíc korun. Žádosti v elektronické i papírové verzi mohou od 15. února podávat všichni podnikatelé, kteří mají v Karviné sídlo nebo provozovnu a obrat do 6 milionů korun. Že přišli kvůli vládním opatření o výdělek, doloží čestným prohlášením, žádosti bude následně schvalovat komise. S návrhem přišli karvinští zastupitelé za koalici Piráti a Starostové, v komisi proto budou také zastoupeni.

<hr />

„O podpoře pro místní podnikatele jsme s vedením města jednali už na jaře, radní ale chtěli počkat na to, jakou podporu firmám poskytne stát a kraj. Následně zastupitelé vyčlenili z rezervy 20 milionů na náklady související s pandemií. Nebylo ale určeno, jak a komu budou tyto peníze poskytnuty. Jelikož při podzimní druhé vlně už bylo víc než jasné, že pro spoustu živnostníků budou další měsíce krizové, rozhodli jsme se dál nečekat a přijít za radními s vlastním návrhem,“

vysvětluje autor návrhu Petr Letocha.

Právě na něj se jako na karvinského podnikatele a zastupitele s prosbou o pomoc obrátilo hned několik karvinských firem.

„Inspirovali jsme se v Ostravě, která na pomoc podnikatelům v pandemii vydala několik milionů korun formou neúčelových darů kvůli jednoduché administraci a rychlosti pomoci. Na prosincovém zastupitelstvu jsme tedy chtěli přijít s podobným návrhem finanční podpory ve výši až 50 tisíc korun pro místní firmy do obratu 12 milionů ročně. Celkem jsme navrhovali rozdělit 4 miliony korun,“

komentuje zastupitelka Zuzana Klusová.

Vedení města záměr nakonec podpořilo a zastupitelé na návrh Rady města rozhodli podnikatele podpořit alespoň dvaceti tisíci.

„Vedení města přislíbilo, že pokud bude velký zájem, budeme jednat o další podpoře. Příjem žádostí v prvním kole skončí na konci února. Teď je důležité o podpoře podnikatele co nejlépe informovat, připravit jednoduchý formát žádosti a co nejrychleji je zpracovat. Věřím, že program bude mít úspěch a pomůže karvinským podnikatelům překonat toto těžké období. Státní podpora sice je, ale bohužel není dostatečná, mnozí na ni z různých důvodů nedosáhnou a už nemají z čeho dál fungovat,“

uzavírá Petr Letocha.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Bude mít ještě ve školách kdo uklízet? Díky škrtům v rozpočtu hrozí ochromení provozu škol

Bude mít ještě ve školách kdo uklízet? Díky škrtům v rozpočtu hrozí ochromení provozu škol

Už více než půl roku se řeší finance na platy zaměstnanců ve školách. V listopadu proběhla první celorepubliková stávka zaměstnanců, po které školy dostaly od vlády některé přísliby – zejména 130% platu pro učitele a zrušení pouze neobsazených pozic nepedagogických zaměstnanců. A ve středu 7. února konečně dostaly školy rozpočty na platy svých zaměstnanců pro rok 2024. Výsledkem byl šok a rozčarování na ředitelských pozicích, které v pátek deklarovala tisková zpráva Asociace ředitelů základních škol. Co přesně se ředitelé dozvěděli a co to pro školy bude znamenat, si ukážeme v následujícím článku.

Piráti z Moravskoslezského kraje si zvolili nové předsednictvo

Piráti z Moravskoslezského kraje si zvolili nové předsednictvo

Ostrava, 5. listopad 2023 - Moravskoslezští Piráti si na konci listopadu zvolili nové vedení. Pozici předsedy obhájil Rostislav Řeha, místopředsedy se stali Jakub Ježíšek, Jakub Vontroba, Pavel Kořízek a Michaela Davidová. Nové předsednictvo se shodlo na prioritách, které hodlá realizovat v rámci svého dvouletého mandátu. Jedná se především o řádnou přípravu a průběh kampaně do Europarlamentu a krajských voleb 2024, aktivizaci a rozvoj členské základny a posílení brandu a mediální prezentace Pirátů v Moravskoslezském kraji.