Koronavirus vs. OKD: Karvinská zastupitelka za Piráty vyzývá k omezení provozu

23. března 2020
Koronavirus vs. OKD: Karvinská zastupitelka za Piráty vyzývá k omezení provozu

Karviná, 23. března 2020 – Karvinská zastupitelka a lídryně Pirátů v Moravskoslezském kraji Zuzana Klusová poslala premiéru Andreji Babišovi (ANO) a šéfovi ústředního krizového štábu Romanu Prymulovi otevřený dopis. Upozornila v něm, že další chod těžařské OKD může pro Karvinsko představovat v kontextu koronavirové krize vážné riziko. Firma ale o omezení nebo zastavení produkce zatím neuvažuje.

Podle Zuzany Klusové je na Karvinsku podíl potenciálně ohrožených skupin obyvatel vyšší než jinde a provoz OKD tak přináší řadu rizik v souvislosti se zajištěním bezpečnosti zaměstnanců. Dosud zavedená opatření nemusí být dostatečná. Například účinnost namátkového měření teploty zaměstnanců je minimálně diskutabilní. Víme, že nákazu přenášejí také lidé bez příznaků.

„Svědectví horníků, kteří se na nás obracejí, hovoří o tom, že v rubání i následně při přepravě několika desítek osob v jedné kleci na povrch ne všichni dodržují povinnost mít po celou dobu na ústech respirátor. Dalším rizikovým faktorem jsou společné sprchy, společné prostory i stravovací zařízení. Karviná je přitom městem s vysokým podílem seniorů a vysokým výskytem lidí se sníženou imunitou a nemocemi dýchacích cest,”

vysvětluje důvody, proč by považovala za zodpovědné provoz závodu po nezbytnou dobu omezit na minimum. Na nedostatečná preventivní opatření a vysoké riziko šíření nákazy přitom pirátská zastupitelka upozornila Krajskou hygienickou stanici i odborovou organizaci již 18. března. Opatření byla poté zpřísněna.

„OKD nařídilo všem zaměstnancům nosit ochranu dýchacích cest. Problémem je ovšem nedostatek respirátorů. Dříve s jejich dostupností nebyl problém, horníci měli klidně 3 nebo 4 na směnu. Ani tak je ale všichni při práci nenosili. Nyní mají podle našich informací pouze jediný kus na celou směnu. Při fyzicky namáhavé práci v dole při teplotě nad 30 stupňů Celsia ovšem není prakticky možné vydržet s jediným respirátorem. Promočí se a nadále v něm nelze dýchat a je v zásadě nefunkční. Není fér přenášet zodpovědnost pouze na zaměstnance, pokud nemají adekvátní množství ochranných pomůcek a pokud ani jinde nelze zajistit bezpečný provoz. Některá pracoviště například prakticky nelze desinfikovat,“

vysvětluje Zuzana Klusová.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Rostislav Palička řekl ČTK, že odbory s vedením firmy o situaci neustále jednají.

„Pracuje se na tom, aby se počty rozmělnily tak, aby se lidé co nejmíň potkávali, aby byli v co nejmenších skupinách. Zajišťují se ochranné pomůcky. Kdybychom byli přesvědčeni, že opatření zaměstnavatele jsou nedostačující, nebo v případě prvního náznaku zavlečení nákazy, budeme požadovat přerušení těžby,”

řekl Palička.

Piráti v Karviné budou vývoj situace nadále bedlivě sledovat.