Město Ostrava přispěje na Ukrajinu celkem 15 miliony korun

10. března 2022
Město Ostrava přispěje na Ukrajinu celkem 15 miliony korun

Ostrava, 10. března 2022 – Město Ostrava pokračuje v podpoře těžce zkoušené Ukrajiny. Kromě probíhající materiální pomoci a poskytnutí ubytovacích kapcit nyní ze svého rozpočtu vyčlenila finanční zdroje ve výši 15 000 000 korun. Dřívější rozhodnutí rady města dnes schválili zastupitelé na mimořádném jednání.

Finanční pomoc je alokována tam, kde je to momentálně nejvíc potřeba: * 5 milionů korun je určeno na humanitární pomoc na Ukrajině, peníze budou poukázány Fondu humanity Český červený kříž a charitativní organizaci Člověk v tísni. * 5 milionů korun poputuje na pomoc uprchlíkům v Ostravě. * 5 milionů korun je určeno na podporu ukrajinské vlády při nákupu obranného vojenského materiálu.

Poděkování patří pirátským i všem dalším zastupitelům, kterým není osud Ukrajinců a nedobrovolných uprchlíků lhostejný a zvedli ruku pro pomoc Ukrajině.

Velký dík si zaslouží také všichni lidé a dobrovolníci, kteří pomáhají! Sběrné místo materiální pomoci v Ostravě doslova zavalili vlnou solidarity, zamířilo tady už víc jak 2 100 dárců a první dary směřovaly k potřebným hned první den.

Magistrát města Ostravy rovněž rozhodl o prominutí místního poplatku z ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Materiální pomoc byla, je a nadále bude distribuována k potřebným cestou Českého červeného kříže.