#5 Pravda bolí: Vyrábí se vakcíny z potracených dětí?

Ostrava, 26. listopadu 2020 – V minulém díle jsem avizoval, že se budu do budoucna v pravidelném seriálu #PravdaBolí věnovat i dezinformacím, které jste nám zaslali vy, čtenáři. A sliby plním. Dneska se společně podíváme na dezinformaci, která koluje zejména mezi konzervativními katolíky na jejich sociální síti s názvem gloria.tv – jedná se o fámu, že se bude povinná vakcína proti COVID-19 vyrábět z potracených dětí.

Zní to neuvěřitelně, že? Přitom toto téma opanuje celé stovky příspěvků, na ně navazujících článků a videí (upozorňuji, že zejména video je pouze pro silnější povahy). Jaký to má základ? Kde je původ? Co konkrétně se šíří? A jaká je pravda? Pojďme od začátku.

Veškeré tyto bludy se ve svém počátku odkazují na slova jistého biskupa Athanasia Schneidera, který měl údajně pronést větu: „Možná se mýlím, ale mám takové tušení, že tato situace s Covidem nebyla vytvořená jen za účelem zavedení nové diktatury, a kontroly nad populací, ale i jako určitý způsob celosvětově legalizovat potraty – zabíjení nenarozených dětí – takže celý svět bude na něm kolaborovat tím, že bude používat vakcíny vyrobené z částí těl potracených dětí.“ Záznam, kde by biskup tato slova pronesl, však nelze dohledat. Nicméně tvrzení je velice překroucené, čímž vzniká klasická dezinformace podle receptu „díl pravdy, díl nepravdy, díl sugesce = skandál, jehož odhalení vám má otevřít oči.“ Začněme s tím dílkem pravdy.

Ano, v 60. a 70. letech minulého století lékaři opravdu vyextrahovali primární fetální (plodové) buňky z embryí. Je ale nutno podotknout, že tato embrya nebyla potracena z důvodu výzkumu jakýchkoliv vakcín. Tady končí veškerý pravdivý základ diskutovaného bludu. Co totiž autoři dezinformací záměrně zamlčují je fakt, že fetální buňky se pasážují, což znamená, že je vědci pěstují a množí do tzv. buněčných linií. Teprve tyto buněčné linie slouží pro přípravu vakcín, na jejichž výrobu tedy není zapotřebí získávat nové buňky z dalších mrtvých plodů, jak se snaží dezinformátoři sugestivně naznačit.

Druhá část nesmyslu, který okolo vakcín proti COVID-19 koluje, je, že bude toto očkování povinné. Přitom samo Ministerstvo zdravotnictví ČR uvedlo ve své důvodové zprávě, že „Cílem právní úpravy je zahrnutí dobrovolného očkování a očkovací látky proti onemocnění covid-19 mezi hrazené, respektive poskytované na náhrady státu,“ (celý vládní materiál naleznete zde). Je proto úplně nesmyslné podléhat přesvědčení, že nám někdo bude vnucovat vakcínu z mrtvých dětí, aby tím legalizoval potraty. Abych to tedy shrnul: Vakcíny se nevyrábějí z potracených dětí a vakcína proti COVID-19 nebude povinná.

To by bylo protentokrát vše, přátelé. Jako obvykle mi dovolte, abych vám doporučil zajímavý vzdělávací materiál o dezinformacích. Tentokrát to bude dvouhodinový dokument od Netflixu, který pojednává o analýze vašich osobních dat stažených z internetu ve prospěch politických stran s názvem „Velký hack“.

Zahlédli jste na internetu něco, co vám přijde jako nesmysl, ale spousta vašich známých tomu věří? Zašlete nám prosím odkaz nebo celý příspěvek na mail daniel.galuszka@pirati.cz a my vám informaci ověříme, nebo ji zařadíme do dalšího dílu našeho seriálu #PravdaBolí.