Ing. David Witosz

železniční geodet

(* 26. dubna 1981)

David Witosz je členem Krajského sdružení Moravskoslezského kraje, garant programového bodu Doprava pro parlamentní volby 2017.

Dokončil studia institutu Geodézie a Důlního Měřictví na VŠB-TU Ostrava Hornicko-geologické fakulty, obor Inženýrská geodézie. Během studia pracoval v různých odvětvích. Od komunálního úklidu, popeláře, přes stavitele pódií, číšníka, „hallmajstra“ na výstavišti, až po pomocnou sílu v geodetických firmách.

Po dokončení studia nastoupil do firmy Gefos a. s., pobočka Ostrava, kde započal praxi ve svém oboru. Z větších projektů na kterých se v té době podílel jako geodet stojí za zmínku: modernizace železničního koridoru Bystříce nad Olší - Mosty u Jablunkova, zaměřování profilů pro vytvoření modelu terénu řek Ostravice, Čeladenka, Stonávka. Dále zaměření pro projekt odprašňovacího zařízení ocelárny Vítkovice, který nikdy nebyl realizován a ani nebude, či výstavba mostu C204 v Opavě.

Po opuštění soukromého sektoru odchází pracovat na Správu železniční geodézie Olomouc, pobočka Ostrava, u SŽDC s. o., kde pracuje do dnes v oddělení Správce prostorové polohy koleje. Je členem Rady Českého svazu geodetů a kartografů a předsedou pobočky Železničních geodetů u ČSGK, kde se zejména angažuje v navazování styků s železničními geodety okolních státu a také v propagaci geodezie mezi laickou veřejnost. Je pisatelem oponentur bakalářských a magisterských prací.

Mezi jeho zájmy patří amatérská astronomie, dále analogová černobílá fotografie (které se pro radost věnuje od útlého dětství) a v posledních letech rovněž technologie instantní fotografie firmy Polaroid. Mezi osobnosti kterých dílo na něj silně zapůsobilo a je zdrojem jeho inspirace patří Aldous Huxley, T. G. Masaryk či Edwin Herbert Land.

david-witosz-2022

Pirátská strana

Lidé

Mgr. Arnošt Žídek, Ph.D.