Jan Štěrba

Pochází z Opavy, narodil se v roce 1962 do rodiny lékaře. Vystudoval střední zemědělsko - technickou školu v Opavě. Pracoval v místním ČSAD, nejprve jako závozník, poté jako řidič a nakonec jako dispečer. Po sametové revoluci v roce 1989 založil se svými kolegy spediční firmu, 20 let byl jejím jednatelem a podnikal v mezinárodní automobilové dopravě. Od roku 2010 pracoval v Městském dopravním podniku v Opavě na pozici dispečera - vedoucí autobusové sekce. V roce 2018 se úspěšně zúčastnil výběrového řízení na post dopravně-technického náměstka ředitele společnosti, kde působí dodnes.

Politice se aktivně věnuje od roku 2008. Ve volebním období 2014 - 2018 byl členem majetkové komise a místopředsedou dopravní komise Rady města Opavy. Od roku 2018 je opavským radním za Piráty, kteří v zastupitelstvu města mají celkem 5 mandátů. Dlouhodobě se věnuje problematice absence autobusového nádraží v Opavě, potažmo chybějícího zázemí jak pro řidiče, tak pro cestující. Své dlouholeté zkušenosti v oblasti dopravy předává dalším členům a kolegům. U Pirátů prosazuje zásadu tří „O“ - tedy odpovědnost, odvaha a otevřenost.

Má dva syny a jelikož jsou již dospělí, může se věnovat více i svým velkým láskám, což je vysokohorská turistika, focení a jízda na kole. V současné době je členem týmu KET pro dopravu a podílí se na kampani pro Krajské volby 2020 v Opavě.