Piráti požadují změnu ve vedení Městského kulturního střediska

Havířov, 21. září 2021 – Mačkání se několik hodin ve frontě na vstup, dlouhé čekání na nealko nápoje, záplava jednorázových plastů, absence popelnic na tříděný odpad, auta stojící všude okolo mimo parkovací plochy a hluk rušící pacienty přilehlé nemocnice. To je odvrácená strana Havířovských slavností. Organizátoři si za nezvládnutou akci vysloužili spoustu nevybíravých komentářů na sociálních sítích i pozornost médií. Část těch, kteří se po roční odmlce těšili na zábavné pohodové odpoledne, byla zklamána. Havířovští Piráti na špatný formát akce i nezvládnutou organizaci upozorňují dlouhodobě, to ale podle nich není jediný šrám na tváři havířovského kulturního a společenského vyžití. Tématu se proto věnovali také na včerejším zastupitelstvu, požadují vypsat transparentní výběrové řízení na šéfa či šéfku Městského kulturního střediska.

Mnohé překvapilo, že ačkoliv si zakoupili lístky online předem, museli stejně jako ostatní vystát několik set metrů dlouhou frontu. Pořadatelé totiž pracovníky u vstupu na slavnosti nevybavili čtečkami QR kódů, přestože vstupenky z předprodeje byly právě v této podobě.

„Celý formát festivalu je podle nás špatně, jako Piráti bychom zvolili jinou formu. Změnili bychom místo konání, zlepšili organizaci i předprodej, jednorázové plasty nahradily vratnými nicknacky a papírovými tácky, místo ohňostroje nabídli laserovou show dronů nebo videomapping. Bohužel Havířovské slavnosti kromě spousty stánků s pivem nenabídly po kulturní stránce mnoho zajímavého, prostor na akci by měli dostat také místní skupiny a interpreti, jako tomu bývalo dříve. V Havířově chybí podpora menších akcí, alternativní scény a pestrých žánrů. Domníváme se, že stav havířovské kultury je z velké části způsoben zkostnatělým vedením paní ředitelky, která je ve funkci 17 let,“

komentuje Martin Kmec, havířovský zastupitel.

Všechny havířovské kulturní domy a také klub Centrum řídí Městské kulturní středisko (MKS), které si podle Pirátů buduje jakýsi monopol na kulturu ve městě.

„Pokud v Havířově chcete uspořádat vlastní akci a podíváte se na cenu pronájmů a služeb, většinou si to zase rychle rozmyslíte. O vstřícnosti a příznivých cenách se opravdu nedá mluvit. Kvalita výstav a občasných zájezdových divadel je podle mě nedostatečná a neodpovídá tak potřebám všech občanů. Havířov by si zasloužil vlastní činoherní divadelní soubor, který by mohl využívat například sál kulturního domu Petra Bezruče nebo pro komorní formy i Radost. Vše se počítá jen komerčně, pro alternativní kulturu a místní umělce tady není místo,“

dodává Martin Kmec.

Na včerejším zasedání zastupitelstva se Piráti vrátili k tématu slavností, kdy se Martin Kmec dotazoval na jejich ekonomickou stránku a chtěl znát náklady a výnosy této městské akce. V rámci interpelací se dále Martin Rédr zeptal Rady města, jaké z organizačního selhání vyvodí důsledky a připomněl, že mnohá pochybení se netýkají pouze letošního ročníku. Podle Pirátů se nekompetentnost vedení Městského kulturního střediska projevila již mnohokrát v minulosti, což způsobilo menší či větší ostudu i za hranicemi města a mezi mnohými členy kulturní obce.

„Připomněl bych předpremiéru dokumentu Trabantem do posledního dechu, jehož tvůrce zaskočila jak vysoká cena, tak podmínky pronájmu, dlouho připravovanou a na poslední chvíli zrušenou výstavu aktů, ale především dlouhodobé porušování zákoníku práce a pracovních podmínek, které potvrdil inspektorát práce,“

vysvětluje Martin Rédr. V závěru interpelace pak vyjádřil naději, že dojde k jedinému logickému závěru a to k transparentními výběrovému řízení na nového ředitele MKS.

„Je potřeba, aby se kultura v Havířově posunula do 21. století a kulturní středisko smysluplně využívalo městské prostory k podpoře lokálních souborů a umělců napříč kulturními žánry i věkovými skupinami,“

dodal Rédr.