Ostrava, 18. listopadu 2022 – Po dlouhých osmi letech diskuzí, osvěty a přesvědčování jsme se dočkali. Ostravští Piráti prosadili jednu z klíčových hodnot v politice – odbornost. Kulturní komise Rady města Ostravy bude díky Pirátům nově zastoupena externími odborníky. V kulturní komisi zasedne 8 nezávislých osobností z nejrůznějších uměleckých sfér.

„Strategie kultury Ostravy definovala tuto potřebu již v roce 2014 a vidíme kolem sebe spoustu příkladů dobré praxe v zapojení odborníků. Pojďme konečně dělat věci tak, jak je to normální v rozvinuté západní společnosti. Více odbornosti a participace nám neuškodí,"

komentovala změnu, jejíž prosazení nebylo napříč politickým spektrem jednoduché, ostravská náměstkyně primátora pro školství a kulturu Andrea Hoffmannová.

„Jako Piráti se vždy snažíme nominovat do komisí odborníky. Komise chceme maximálně profesionalizovat, považujeme to za správnou cestu. Komise jsou dle zákona poradní orgány rady a kdo jiný by v nich měl sedět než lidé, kteří se v daných oblastech vyznají,"

dodala pirátská zastupitelka Ostravy-Jihu Gabriela Macečková.